Nevezetességek

Többen foglalkoznak falusi vendéglátással, jelen van a településen a lovas turizmus, és kemping is készül. Az önkormányzat is igyekszik serkenteni az idegenforgalmat, ennek szellemében hozták létre a Kálvária Dombot. Műemlék jellegű látványosság az 1771-ben épült református templom, a vilyi, a vitányi és az izraelita temető. A térségben lévő "Ősrög tanösvény" Európa legöregebb kőzettanulmány útja. A község legjelentősebb rendezvénye a Vilyvitányi Motoros Találkozó, amelyet 1999 óta minden év július első hétvégéjén rendeznek meg.

Ősrög Tanösvény

A tanösvény Magyarország legidősebb felszíni kőzeteit, a földtörténeti elő időben (kb. 900 millió éve) képződött kvarcit kőzeteket, permokarbon (285-375 millió éves) homokkövet, konglomerátumot és csillámpalát, valamint az Ősrög kőzeteit keresztező, a Zempléni-hegység kialakulásakor keletkezett fiatal (11-14 millió éves) riolittufát mutatja be. Bemutatásra kerülnek a terület kulturális, történelmi és természeti jellemzői: tufából épült gazdasági épület és lakóház, Árpád-kori templom, kálvária, a határsáv erdői.

Kálvária

Vilyvitány legmagasabb pontján,a község 2000. augusztus 8-án szentelte fel a Kálváriát, mely 14 stációján keresztül művészi faragott képekkel állít emléket az államalapításnak és a kereszténységnek. Érdemes megnézni!!! A stációkat Sárossy Tibor fafaragó készítette.

Református templom

A templom a temetőben épült 1771-ben, korábbi fatemplom helyén. Bővítették 1822-ben és 1840-ben. 1822-ben épült főhomlokzat előtti tornya négyzet alaprajzú, homlokzata tagolatlan, félkörrel záródó ablakai szalagkeretesek. Egyszerű, téglalap alaprajzú hajója is teljesen dísztelen; szalagkeretes ablakainak szemöldöke szegmensíves. A templomba a hajó végében vagy a torony aljában nyíló kőkeretes ajtókon juthatunk. A hajó sík mennyezetes, két végében egy-egy fakarzat áll.

Szent Anna templom

Elmondható, hogy a pálosok jelen voltak a településen a jelenlegi major épület helyén állt a kolostoruk. A temetkezési helyük, a jelenleg álló templom mögött volt. Pincéjük a jelenleg is áll a Frankó Tamás által üzemeltetett Termelő szövetkezet területén. A sátoraljaújhelyi pálosokhoz tartoztak, csak egy kis csoportjuk élt itt. 1778-ban II József feloszlatta a rendet, itt is megszűnt a kolostor.
A templomot a kolostorhoz helyéhez közel, 1805-ben építették Szent Anna tiszteletére. Ekkor a Kassai egyházmegyéhez tartoztunk 1 hónapban egyszer volt mise, Kis Kázmérból jött a pap prédikálni.
1920–tól Trianon után kb. tíz év eltelik mire az Egri Egyházmegyéhez csatolják Vilyvitányt.
1936-40 évig Mikóházáról járt misézni Józsa Ferenc (Újhely születésű) pap
1940-44 évig Bánfalvi László, lett , Akkor, már megépül a Plébánia lak, ahová beköltözhet.
1944-61 Farkas István
1961- 72 évig Makranczi Géza
1973-75 évig Veres József
1975-78 évig Trenbulyák Miklós látja el a papi feladatokat.
Jelenleg Sátoraljaújhelyhez tartozó Fília ,Vilyvitány. Az esperes Gubala Róbert.

Eladó ingatlanok

reflection effect

Eladó ingatlanok Vilyvitányban...

Részletek...

Falusi vendéglátás

Falusi vendéglátás Vilyvitányban...

Részletek...