ZTV - Ösrög tanösvény - A videó lejátszásához kattintás ide!

 

A tanösvény Magyarország legidősebb felszíni kőzeteit, a földtörténeti előidőben (kb. 900 millió éve) képződött kvarcit kőzeteket, permokarbon (285-375 millió éves) homokkövet,
konglomerátumot és csillámpalát, valamint az Ősrög kőzeteit keresztező, a Zempléni-hegység kialakulásakor keletkezett fiatal (11-14 millió éves) riolittufát mutatja be.
Bemutatásra kerülnek a terület kulturális, történelmi és természeti jellemzői: tájház, kálvária, a határsáv erdői.
A geológiai és természeti értékek bemutatása mellett, Vilyvitány község egyik látványossága, egyik turisztikai attrakciója az ősrög.
Az értékek melyeket bemutat a közönség számára, a Zempléni térséget is bemutatják egyúttal, hiszen annak jellegzetes élővilágát és geológiai jellemzőit is megismerheti aki végig járja a tájékoztatótáblákkal is kísért utat.
A tervezett projekt során a helyi tanösvényt bemutató film készült el, melyet olyan szakértő segítségével készítettünk el, aki közreműködött annak kialakításában is.
Géczi István, mint történelem és földrajz szakos pedagógus nem csak a geológiai jelentőségét, de kialakításának körülményeit is ismerteti a filmben, mely a tanösvény egyes állomásait is bemutatja.
Hörcsik József, mint Vilyvitány Község polgármestere is közreműködik, hiszen a térség és ezen belül Vilyvitány szempontjából ő tudja leginkább hitelesen megvilágítani a helyi tanösvény jelentőségét.
Így lesz a tanösvény mind szakmailag, mind társadalmilag bemutatott helyi érték, melyet mostantól sokkal szélesebb körben érhetnek el az érdeklődők.

Vilyvitány település adatai

Rang: község
Terület: 1312 hektár
Lakosság: 282 fő
Lakások száma: 174
Telefonkörzet: 47
Irányítószám: 3991
Régió: Észak-Magyarország
Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén
Járás: Sátoraljaújhely-i

Vilyvitány címere

Az önkormányzat címere: álló háromszögű pajzs vörössel és kékkel hasított mezejében alul zöld hármashalom. A középső halom felett a hasításvonalon arany apostoli kettős kereszt, felette nyolcágú arany csillag. A két szélső halom felett egy-egy antikva-típusú nagy "V" betű lebeg, ezüsttel. A címer alatt lebegő, hármas tagolású íves arany szalagon feketével nagybetűs VILYVITÁNY felirat. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

Önkormányzat adatai

Név: Vilyvitány Községi Önkormányzat
Cím: 3991 Vílyvitány, Ady Endre u. 2.
Telefon: 0647308071 Fax: 0647308031

Falugondnok: Koterle Sándor >>> 06203146742
Adószám: 15545789-1-05
Törzsszám: 545783

Hörcsik József / polgármester >>> 06203149764

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. / Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
A képviselő testület tagjai:
Kuzmáné Szemán Bianka / alpolgármester
Koterle Sándor falugondnok
Kajati Zsoltné
Peimli János

A településen a 2008-ban megvalósult "Wifi-falu" pályázat keretében 12 mély szegénységben élő család jutott ingyenes otthoni internethez.

Az idelátogató vendégek napi egy órára szintén ingyen igénybe vehetik a Wifi szolgáltatást.

Falusi vendéglátás

Eladó ingatlanok

­